Întrebări frecvente despre examinarea prin rezonanță magnetică
RMN este prescurtarea de la “Rezonanță Magnetică Nucleară”, care este o tehnică imagistică avansată, ce utilizează un câmp magnetic foarte puternic static și variabil, pentru a “vedea” în interiorul corpului.
Există mai mulți termeni care se referă la acest lucru:
RMN - rezonanță magnetică nucleară este termenul inițial, învechit, al acestei examinări.
IRM - imagistica prin rezonanță magnetică - este termenul actual, preferat de profesioniștii din domeniu, prin eliminarea particulei “nucleară”, care aducea conotații negative legate de “bomba atomică/ explozia nucleară”. Aceasta particulă a fost eliminată pe la sfârșitul anilor ‘80 nu neapărat din considerente de inexactitate fizică, ci pentru a elimina teama pacientului de a face o investigație “nucleară”. Cu toate acestea, este în continuare des folosită și căutată pe internet. În jargonul medical este preferat termenul mai scurt RM - rezonanță magnetică.
Termenii în engleză sunt, corespunzator, MRI (magnetic resonance imaging) sau prescurtat MR (magnetic resonance).
Tehnica IRM nu presupune folosirea de radiații sau iradiere nocivă, până în prezent nu există dovezi că rezonanță magnetică ar putea avea efecte nocive permanente asupra organismului.
Câmpul magnetic din interiorul magnetului variază de la valori de 0.2 Tesla la 7 Tesla (7 Tesla numai în cercetare, momentan), valorile uzuale utilizate în prezent sunt de 1.5 – 3 Tesla (de 30.000 de ori mai puternic decat câmpul magnetic al pământului care este de 0.00005 T) și nu are efecte nocive asupra organismului.
Efectele biologice ale examinării IRM se datorează în principal undelor de radiofrecvență utilizate, care împreună cu câmpul magnetic static determină formarea imaginii. Efectele biologice sunt de două feluri:
– Încălzirea organismului, care nici în condiții extreme nu depășeste 1 grad Celsius
– Efecte de stimulare nervoasă periferică (similar cu centurile care antrenează musculatura abdominală prin stimulare electrică) – mici contracții musculare spontane
Efectele descrise nu sunt nocive și nu sunt persistente după întreruperea examinării.
Încălzirea este dependentă de mulți factori, instalația IRM prezintă multiple măsuri de siguranță automate, între care estimarea continuă a SAR (“specific absorbtion rate” – precum la telefoanele mobile). Pentru reducerea încălzirii se recomandă temperatura scăzută ambientală, îmbrăcăminte ușoară în magnet și ventilație continuă în interiorul magnetului.
Printre alte efecte adverse de mai mică importanță este amețeala/ vertigo – ce apare mai ales la câmpurile magnetice înalte 3-7 Tesla, prin interferarea cu otoliții din urechea internă.
De asemenea, fără legătură directă cu câmpul magnetic, ci cu hardware-ul aparatului, sunetele puternice din timpul examinării pot fi deranjante – de aceea se recomandă utilizarea căștilor antifonice.
De obicei nu. Puteți mânca și bea lichide în mod normal înainte de examinare, ar fi totuși bine să nu o mai faceți cu aproximativ 1-3 ore înainte de examinare, mai ales dacă este vorba de examinarea abdomenului și pelvisului. Pentru examinarea altor regiuni nu există astfel de restricții, dar este bine totuși să nu fiți cu stomacul plin în timpul examinării. Substanța de contrast poate crea o stare de greață, care apare mai ales în condițiile unui stomac plin. Pentru confortul Dvs. este indicat să mergeți la toaletă înainte de a intra în sala de examinare, pentru că uneori examinarea este de durată. Singura excepție o reprezintă investigația vezicii urinare când avem nevoie de o vezica relativ plină (dar nu atât de plină încât să nu suportați nemișcat examinarea).
Pentru examinarea de cap/cerebrală ar fi ideal daca v-ați putea demachia (în cazul unui machiaj) – produsele cosmetice artefacteaza imaginea, în regiunea orbitelor.
În ziua examenului imagistic aduceți cu Dvs.:
a) Trimiterea de la medicul Dvs. curant
b) Lista scrisă cu medicamentele pe care le luați în mod obișnuit
c) Dosarul cu examinările Dvs. precedente (radiografii, ecografii, computer tomografii sau rezonanțe magnetice)
d) Toate analizele Dvs. de sânge – este de interes mai ales funcția renală, în cazul administrării substanței de contrast (care se elimină renal), măsurată de analize precum creatinina serică, ureea, rata filtrării glomerulare (GFR sau eGFR)
La sosire vi se vor pune mai multe întrebări, cele mai importante fiind cele privitoare la securitate (safety) – respectiv dacă există anumite condiții care va impiedică să faceți această examinare (aspecte detaliate mai jos).
Veți fi condus la cabina de schimb, unde veți primi un halat de unică folosință, veți fi rugat să vă dezbrăcați, păstrând numai lenjeria intimă, fără nici un fel de accesorii metalice asupra Dvs. (fără agrafe, nasturi, ceasuri, fermoare, curele etc.).
Veți fi rugat să lăsați în cabina de schimb: bijuteriile, portmoneul, ceasul, cheile, cărțile de credit cu bandă magnetică, precum și telefonul mobil (toate produsele electronice inclusiv cardurile bancare și ceasurile se vor distruge dacă intrați cu ele în camera magnetului!).
Veți intra în sala de examinare, care se va închide în timpul examinării Dvs. Veți fi rugat să vă întindeți pe un pat care se va deplasa în interiorul și în afară unui fel de tunel (care se numește GANTRY și care reprezintă magnetul ce va realiza investigația). În cele mai multe cazuri veți sta culcat pe spate, există situații particulare în care veți fi rugat să stați în altă poziție.
Un dispozitiv denumit “antenă” va fi poziționat în jurul regiunii care va fi examinată. Acesta va permite realizarea unor imagini deosebit de clare în regiunea respectivă. Scopul acestei antene este să culeagă informații cât mai exacte despre corpul Dvs., de aceea este nevoie să fie cât mai aproape de regiunea examinată. În momentul în care sunteți în poziția necesară, masa de examinare va aluneca în spațiul din interiorul magnetului. În funcție de regiunea examinată este posibil să rămâneți cu capul în afară magnetului, dar trebuie să stiți că de obicei regiunea de examinat va sta în mijlocul magnetului (aspect care trebuie știut de persoanele claustrofobe). Asistenta va părăsi camera de examinare, dar va fi în contact vizual și auditiv cu Dvs., prin intermediul unui sistem de tip interfon și a unei camere de supraveghere.
În timpul examinării veți rămâne în interiorul magnetului între 20 și 60 de minute. Examinarea este alcătuită din serii de secvențe, care durează fiecare între 1 și 6 minute, cu mici pauze între ele.
Cooperarea Dvs. este foarte importantă, trebuie să rămâneți perfect nemișcat. Relaxați-vă și încercați să rămâneți cât mai nemișcat cu putință. Orice mișcare în timpul examinării duce la scăderea importantă a calității imaginilor, care pot deveni neinterpretabile. În anumite cazuri (la examinările de abdomen și pelvis) vă vom comunica prin microfon să vă țineți respirația pentru câteva secunde. Dacă este vorba de o examinare a capului este recomandat să țineți ochii închiși și să limitați la minimum mișcarea globilor oculari.
În timpul examinării veți fi singur în sala de examinare, iar comunicarea cu personalul medical se va face prin intermediul unui microfon. Echipa medicală este foarte aproape de Dvs., în spatele unui geam special și membrii echipei vă vor vedea și vă vor auzi pe parcursul întregului examen. Pentru a chema echipa medicală sau pentru a ne comunica ceva, veți avea la dispoziție o sonerie (o pară de cauciuc) pe care o veți ține în mână. Examenul poate fi întrerupt, daca este cazul, în orice moment.
În timpul examinării veți auzi zgomote ritmice, destul de puternice, produse de aparat în timpul funcționării (unii asociază aceste zgomote cu un pickammer, alții cu o mitralieră, dar zgomotele variază în timpul examinării de la o secvență la alta). Pentru a diminua disconfortul creat de aceste zgomote, veți avea căști antifonice la urechi și, opțional, veți putea asculta muzică.
Examinarea IRM este lipsită de durere și destul de confortabilă. Cerința principală este ca pacientul să stea perfect nemișcat.
În anumite cazuri poate fi nevoie de o injecție cu substanță de contrast, pentru o mai bună vizualizarea a ariilor de interes. Injecția se va face intravenos, prin intermediul unei branule.
Produsul de contrast injectabil cel mai des utilizat este pe baza de Gadoliniu.
Acest produs este de obicei bine tolerat. Sunt posibile reacții alergice banale, precum urticaria. Reacțiile alergice grave sunt cu totul excepționale.
Injectarea intravenoasă poate provoca în cazuri rare un mic hematom la locul injectării, care va dispărea treptat în câteva zile.
În timpul injectării, sub efectul presiunii, se poate produce un reflux al substanței de contrast sub piele.
Dacă simțiți durere puternică la locul injectării, vă rugăm să o semnalați imediat. Aceste complicații sunt rare (un caz la mai multe sute de injectări) și pot necesita un tratament local în mod excepțional.
Există câteva situații în care examinarea IRM este contraindicată. Acestea sunt:
Dacă aveți un stimulator cardiac (pace maker)
Dacă aveți proteze valvulare cardiace (metalice)
Dacă aveți implantat un stimulator neuronal
Dacă aveți clipsuri/stenturi/spirale intravasculare metalice cu componenta feroasă la nivel intracranian
Dacă aveți fragmente metalice (schije, aschii) în corp și mai ales la nivelul capului
Orice alt fel de implant metalic în corpul Dvs., materiale chirurgicale sau nu, prezența tatuajelor sau a dispozitivelor contraceptive intrauterine, trebuie raportate medicului radiolog pentru a se decide posibilitatea sau nu a efectuării investigației. În continuare, voi incerca să explic câteva dintre posibilele dispozitive medicale care pot interfera cu examinarea IRM:
a) Stimulatorul cardiac (pacemakerul) nu vă permite să efectuați examinarea IRM. La intrarea în camera de examinare, câmpul magnetic al instalației va afecta sever funcționarea acestuia cu riscuri uriașe asupra stării Dvs., inclusiv deces. Dacă aveți un astfel de dispozitiv, anulați programarea la examinarea IRM și vorbiți cu medicul Dvs. curant sau radiolog pentru a găsi o alternativă la examinarea IRM;
b) Firele metalice de sutură sternală după operațiile pe cord deschis sunt în general compatibile, dar este nevoie a se verifica specificațiile;
c) Posibilitatea existenței de fragmente metalice în ochi/orbită: dacă ați avut vreodată schije sau fragmente metalice în ochi sau în orbită, vă rugăm să anunțați acest lucru, indiferent dacă s-a întâmplat cu foarte mult timp în urmă. Chiar dacă ele au fost extrase sau au ieșit singure, există posibilitatea să existe încă fragmente nedetectate. De aceea, singura modalitate de a ne asigura că nu mai există astfel de fragmente este de a efectua o radiografie de craniu. Riscul ca aceste posibile fragmente metalice să se deplaseze și să vă rănească ochiul (posibil orbire) este foarte ridicat;
d) Clipsurile anevrismale sunt dispozitive utilizate în neuro-chirurgie și, în funcție de compoziția lor, pot fi incompatibile cu examinarea prin rezonanță magnetică. De aceea, dacă ați suferit vreodată o astfel de intervenție, este absolut necesar să prezentați datele tehnice ale dispozitivelor implantate pentru a verifica compatibilitatea lor (foaia de ieșire din spital, cu specificarea compatibilității câmpului magnetic, fișa tehnică a implantului folosit – așa zisul “pașaport” al implantului sau adeverința scrisă și parafată de medicul chirurg care să ateste că implantul poate fi introdus în câmpul magnetic);
e) Valvele cardiace mecanice – deși există modele compatibile cu rezonanța magnetică – examinarea IRM trebuie făcută după verificarea compatibilității acestora. De asemenea, este important a fi cunoscută prezența sau nu a stimulatorului cardiac asociat, care este o contraindicație absolută a investigației;
f) Firele implantate, stimulatoarele și bateriile aferente diferitelor sisteme medicale implantabile în corp sunt o contraindicație absolută a examinării și pot produce vătămări grave sau chiar deces în timpul examinării;
g) Stenturile intravasculare – sunt dispozitive medicale intravasculare, cu localizări diverse (vasele cerebrale, vasele inimii, alte vase), care au ca rol principal menținerea deschisă a vasului respectiv. Sunt de metal, de obicei compatibile cu rezonanța magnetică (în funcție de model) și pot fi acoperite cu diferite substanțe medicamentoase, mai ales cele de la nivelul inimii. Ele se introduc în corp prin manevre intervenționale, pe calea marilor vase ale membrelor;
h) Filtrele de venă cavă tip umbrelă – similar stenturilor intravasculare, unele pot fi compatibile cu IRM-ul, dar trebuie verificat fiecare model în parte;
i) Aparatele auditive trebuie scoase în timpul examinării, având în vedere că se vor defecta în câmpul magnetic;
j) Materialele de osteosinteză utilizate în ortopedie (plăci, tije, șuruburi) pot fi compatibile cu rezonanța magnetică, însă este necesar să furnizați datele tehnice ale acestora pentru verificare (le obțineți de la ortopedul Dvs.). Protezele articulare (șold, genunchi) pot fi de obicei scanate în funcție de caracteristicile tehnice, însă examinarea regiunii respective este suboptimală și necesită o colaborare directă cu medicul ortoped trimițător, precum și consultarea compatibilității pentru fiecare model în parte;
k) Dacă ați suferit operații la nivelul ochilor sau urechilor este important să anunțați medicul radiolog, pentru că, deși majoritatea sunt inofensive, unele implanturi pot să nu fie compatibile;
l) Lentilele de contact pot fi utilizate fără probleme, atâta timp cât puteți sta cu ochii închiși fără să vă deranjeze;
m) Cristalinul implantabil (în urma unei operații de cataracta) este compatibil cu rezonanța magnetică;
n) Lucrarile dentare (plombe, proteze, implanturi dentare) sunt în general compatibile cu rezonanța magnetică, dar pot cauza artefacte în imagine (lipsa de informație, distorsiuni) în zonele din apropiere. Dacă totuși aveți lucrări dentare extensive și permanente, discutați cu medicul radiolog acest lucru;
o) Materiale ortodontice (de “îndreptat” dinții) pot fi incompatibile cu câmpul magnetic – de aceea este necesară adeverința de la medicul stomatolog;
p) Cateterele venoase centrale sunt în general compatibile, dar totuși este nevoie de datele tehnice ale acestora, obținute de la medicul Dvs. curant;
q) Plasele utilizate în operațiile de hernie sunt compatibile cu examinarea, chiar dacă sunt metalice;
r) Dispozitivele uterine contraceptive sunt de obicei compatibile cu examinarea, dar pot crea artefacte locale sau pot cauza încălzire locală – daca simțiți asta, vă rugăm să ne anunțați;
s) Plasturii cu substanțe medicamentoase (nitroglicerină, anticoncepționale, nicotina) trebuie scoase înaintea examinării (conțin un mic fir metalic ce poate cauza probleme în timpul examinării);
t) Sarcina nu reprezintă o contraindicație absolută a examinării, în prezent nefiind cunoscute efecte adverse asupra fătului. Totuși, din motive de precauție, examinarea în primul trimestru al sarcinii ar trebui evitată;
u) Examinarea femeii care alăptează poate fi efectuată fără probleme, fără contrast. Dacă este nevoie de substanță de contrast, va fi necesară întreruperea alăptării pentru 48 de ore (pentru ca o parte din substanța de contrast să se poată elimina prin secreția lactată);
v) Inelele de aur/argint pot fi păstrate pe deget, atât timp cât nu intră în aria de scanare, dar dacă sunt ușor de scos este de preferat să fie scoase. La fel și pentru cercei și alte bijuterii;
w) De ce este nevoie să mă demachiez? Unele produse cosmetice conțin diferite pudre metalice care pot interfera cu imaginea, producând artefacte și alterând calitatea imaginii, de aceea pentru examinarea regiunii capului este bine să vă demachiați inainte.